Vision Balans

Ledare nr 4 2013

Vet du vad Earth Overshoot Day är? Översatt blir det Ekologiska skuldens dag. I år inträffade den nämligen den 20 augusti.

Det är den dag på året när vi har konsumerat lika mycket naturresurser som jorden kan producera på tolv månader rapporterar Fria Tidningen. I år tog det alltså knappt 8 månader.

Vad säger det oss? Jo, att vi överkonsumerar jordens resurser vilket innebär att vi varje år tär på moder jords kapital. Det finns beräkningar som visar att vi konsumerar motsvarande 1,6 jordklot per år.

Vad säger det om oss? Jo, att vi håller på att såga av den gren vi sitter på. Allt för att många ännu tror att ekonomisk tillväxt är det enda receptet på välfärd.

Sedan 2001 har Earth Overshoot day infunnit sig tre dagar tidigare för varje år. Ingen företagare skulle hantera sitt kapital på detta sätt. Varför accepterar vi det? Tror vi att vi kan klara oss genom att vägra lyssna, inte prata om det eller att vägra se problemen. Verkligheten kommer att ”anfalla” oavsett och våra barn och barnbarn kommer att få ta hand om det samhälle vi skapar i dag.

Den 25 augusti tvingades Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist att avgå. Ledarskapet har varit under all kritik både internt och externt under lång tid men det var inte förrän hon klantade sig på ett sätt som medierna klarar av att ta till sig som det blev ohållbart. Att kvaliteten på ledningen var usel säljer inte så mycket och är inget roligt för mediedrevet att haka på. Det var först när det uppdagades att hon haft mobilräkningar på hundratusentals kronor som media hakade på. Det säger en hel del om medias kvalitet förutom AF:s kvalitet.

Redan förra året genomförde ST-facket en intern undersökning på AF som visade stora brister i ledarskapet och stort missnöje i både chefsled och övrig personal. Det hade skapats en repressiv kultur som utgick från att den som kritiserade verksamheten kunde räkna med att få lämna skeppet och ersättas med någon mer lojal person.

Aftonbladet rapporterade 26 augusti om att arbetsförmedlingens styrelseordförande Christina Johansson (M) plockade ut 369 000 kr för mycket i statsbidrag från ett utbildningsföretag där hon sitter som vd. Företagets affärsidé är dessutom att ta uppdrag av arbetsförmedlingen.

Vi har matats så länge med olika typer av övertramp och utnyttjande av position för att berika sig på folkets bekostnad så känslan av frustration har övergått i uppgivenhet hos en stor del av våra medmänniskor. Samtidigt som många har slutat lyssna, säga vad de tycker (inte framför TV:n förstås), och slutat se det som sker.

Det finns likheter i vårt sätt att förhålla sig till en verklighet som känns övermäktig. Dock finns det även likheter i hur vi kan ta itu med detta ”övermäktiga”.

Det handlar om den fria viljan! Den sitter i var och en av oss och används varje gång vi tar ansvar för något. Jämför med när du tagit ansvar som förälder eller medmänniska på annat sätt. Tänk på känslan av välbehag när du efter att ha tagit ansvar ser ett resultat du är nöjd med.

Det är inte alltid man vet vilket resultatet kommer att bli men lösningen är att lyssna, tala och se verkligheten. Med den fria viljan kan vi tillsammans återta egenmakten på både individnivå och samhällsnivå.

Henrik Lund