Vision Balans

Jobbcoacher – Vår tids sol- och vårare!

I sin iver att låta Arbetsförmedlingen fungera som kontrollorgan istället för serviceinrättning har Alliansen de senaste åren lagt över huvudansvaret på jobbmatchning till privata coacher istället.

 

Resultatet imponerar sannerligen inte.

 

Enligt Arbetsförmedlingens egen utredning ökar inte användningen av jobbcoacher chanserna för arbetslösa att få varaktiga arbeten. Det är till och med så illa att de som anlitat en jobbcoach statistiskt sett har lyckats sämre med att komma ut i arbete än de som inte anlitat någon.

 

Trots detta fortsätter regeringen att pytsa ut stora summor av skattebetalarnas pengar till allehanda sol- och vårare inom coaching-branschen, trots att de bevisligen inte skapar fler arbetstillfällen. 


Men vad kan då de privata coacherna egentligen hjälpa de arbetssökande med som inte arbetsförmedlingen klarar av?

 

Deras främsta idé är att du som arbetslös måste bli duktig på att sälja dig själv. Är du blyg, osäker eller har dåligt självförtroende får du snabbt reda på att det är ditt eget fel att just du är utan jobb.

 

I coachernas värld ska alla stöpas i samma lögnaktiga mall. Framåtanda, föreställd eller inte, är lösningen på allt. Att orsaken till att det är svårt att få jobb beror på att det helt enkelt inte finns jobb för alla talar man tyst om.

 

Alla är inte ämnade till att bli duktiga på att sälja in sig själva till potentiella arbetsgivare. Vissa har andra egenskaper och kvaliteter som i ett sunt samhälle skulle värderas lika mycket som vår försäljningsförmåga.

 

Borde vi inte försöka skapa ett samhälle där även de blyga och tillbakadragna ska få plats?

 

Eller ska vi fortsätta satsa på ett samhälle där alla ska lära sig sälja ut sig själva i parti och minut, oberoende om detta sker genom lögn och bedrägeri?

 

Lämna en kommentar