Vision Balans

Storebror ser dig!

Regeringen vill skärpa kontrollen av dem som lyfter arbetslöshetsersättning. Det senaste i raden av kontrollåtgärder som de vill införa är att arbetslösas pass ska besiktigas efter eventuella resestämplar.

 

Kontrollen av vår tids paria, de utstötta arbetslösa, börjar ta orimliga proportioner. Gud förbjude om arbetslösa någon vecka eller två per år (utan att meddela Af) skulle söka sig utomlands för att ta en välbehövlig vila från pressen att söka arbeten de inte vill ha, inte kan få, eller som någon annan arbetssökande hellre skulle vilja ha. Gud förbjude att arbetslösa önskar ett drägligt liv trots att de inte lönearbetar.

 

Kontrollen av hur många och vilka jobb vi arbetslösa söker ska intensifieras enligt regeringens nya direktiv. Detta trots att det inte finns något som helst vetenskapligt belägg för att aktivt jobbsökande minskar den allmänna eller övergripande arbetslösheten.

 

Med stor erfarenhet av överdrivet och ofta meningslöst arbetssökande undrar jag hur sunt det är att en majoritet av oss anställningslösa söker bara för sökandets skull. Att man skickar in anställningsansökningar enbart för att kunna visa Af hur aktiv man är i sitt jobbsökande. Att man gör det enbart för att slippa förlora sin försörjningskälla, skillnaden mellan att ha ett hem och en varm säng att sova i eller en kall park och en trasig sovsäck under vintermånaderna!

 

Kontrollen av arbetslösa kan ibland ta rent Kafkaliknande uttryck: På Arbetsförmedlingen i Sundsvall delade man för ett halvår sedan ut formulär där arbetslösa skulle svara på frågor om eventuella alkoholproblem och om någon nära anhörig eller släkting haft psykiska problem, och i så fall vem och vilka problem. Surrealistiskt är bara förnamnet.

 

Att Sverige år 2012 slår George Orwells dystopiska berättelse ”1984” med hästlängder verkar få vara medvetna om. Det maniskt överdrivna kontrollsystem som arbetsförmedlingen upprättat för de arbetslösa (oftast på uppdrag från vår så kära folkvalda regering) sänder obehagligt kalla kårar nerför min nacke.

 

Man kan bara undra hur länge vi medborgare tänker tillåta att arbetslösa kontrolleras in absurdum enbart för att de saknar ett lönearbete?

 

Jag har i alla fall fått nog!

 

Har inte Ni?

 

 

Lämna en kommentar