Vision Balans

Skatteavdrag möjligt för arbetslösas kostnader för arbetssökeri

Pressmeddelande: 

Skatteavdrag möjligt för arbetslösas kostnader för arbetssökeri 

Enligt en dom i Regeringsrätten, 26 maj 2008, medges avdrag för kostnader som arbetssökande har för att söka jobb. Därmed tvingas Skatteverket ändra sin praxis för avdrag. Retroaktivt avdrag för kostnader kan göras från 2002.

Ändringen av Skatteverkets praxis beror på ett rättsfall som ekonomen Peter Buch, Göteborg, har drivit i fem år. Under en period 2002 var han arbetslös och drog av kostnader för att söka jobb i sin inkomstdeklaration. Kostnaderna var för resor, telefon och internet. Skatteverket ska nu fortsätta att arbeta fram riktlinjer. Det sista är alltså inte sagt än. Därför behöver detta följs upp.

Då myndigheter i allmänhet inte informerar om beslut och praxis som denna utan överlåter det till individen är det viktigt att media och övriga belyser detta. Det betyder oerhört mycket för en stor del av befolkningen. LO-tidningen har tagit sitt ansvar redan.

Henrik Lund

Sveriges Anställningslösas Landsorganisation

Lämna en kommentar